Plněné minibochníky

Rozkvas první den

  • 60 g kvásku
  • 160 g vody
  • 150 g žitné celozrnné mouky

Suroviny dobře promícháme. Přikryjeme fólií a necháme 10-12 hodin v teple.

Postup druhý den

  • 200g vody
  • 150 g žitné mouky
  • 200 g pšeničné mouky
  • 15 g soli
  • 2 lžičky drceného kmínu

Do rozkvasu dáme vodu, mouky a zamícháme. Přikryjeme fólií a necháme 30 minut odležet, aby mouka všechnu vodu vsákla.

Přidáme sůl a hněteme těsto cca 10 minut.

1. fáze kynutí

Těsto přendáme do misky, která je lehce vymaštěna olejem. Necháme 2 hodiny kynout. Každých 30 minut přeložíme těsto na půl.

Po dvou hodinách položíme těsto na pomoučněný vál a rozprostřeme ho do tvaru placky. Placku rozřežeme na 4 stejné díly. Každý díl můžeme ještě vytvarovat do rovnoměrné placky.

Do středu placky dáme náplň (sušená rajčata + medvědí česnek, karamelizovanou cibulku, …). Okraje přehneme do středu a náplň do těsta zapracujeme. Vytvarujeme bochníčky, které přendáme do vymoučněné ošatky.

2. fáze kynutí + pečení

Těsto v ošatce překryjeme utěrkou a necháme 1,5 – 2 hodiny kynout na teplém místě. Troubu předehřejeme na 230 stupňů.

Plech necháme v troubě, aby se nahřál (těsto se od něj „odpálí“). Mezitím si na pečící papír vyklopíme bochníčky. Potřeme je vodou a nařízneme. Po rozpálení trouby je i s pečícím papírem přesuneme na plech. Pečeme 20 – 25 minut. Po uběhnutí doby troubu vypneme a necháme dojít 5 – 10 minut.

Po vyndání necháme bochníčky na mřížce hodinu odpočívat než je ztrestáme.