Levandulový olej

  • květy čerstvé levandule
  • olej (nejlépe olivový, použít ale můžete i levnější slunečnicový, nebo naopak dražší, jako je mandlový či jojobový)
  • zavařovací sklenici

Postup:

1. Květy levandule posekejte nadrobno, nasypte do velké zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby vám vznikla hustá homogenní směs.

2. Sklenici pevně uzavřete, postavte na slunné místo a nechte nejméně čtyři týdny louhovat. Pokud chcete, aby měl olej vyšší koncentraci silice, počkejte deset týdnů. Jednou denně obsah opatrně protřepte.

3. Po uplynutí příslušné doby sklenici otevřete a olej přeceďte. Z květů následně ještě důkladně vymačkejte všechen zbylý olej. Přeceďte ho a přidejte do již scezeného oleje.

Stejně jako u teplé varianty hotový olej uchovávejte v chladu a temnu nejlépe v lahvičkách z tmavého skla.