Italské rizoto s hráškem

  • 320 g rýže
  • 400 g čerstvého nebo zmraženého hrášku
  • 80 g slaniny
  • 50 g cibule
  • 80 g másla
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • hrst jemně sekané zelené petrželky
  • 20 ml suchého bílého vína
  • cca 750 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového bujonu) na podlévání rýže
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř na ­dochucení
  • 100 g parmazánu na ozdobu

1. Hrášek povařit a scedit. krátce povařte a sceďte. Bujon rozpustit v horké vodě, na másle a oleji osmažit cibulku se slaninou a petrželkou.

2. Přisypat nevařenou rýži, opražit (aby se zrníčka zatáhla).

3. Přilít víno, nechat odpařit. Přilít část vývaru, nechat rýži povařit, postupně vývar přilévat, aby nakonec byla rýže měkká a nezbyla v ní voda (cca 10-15 min.).