Měsíčková mast (sádlo)

250 g vepřového sádla
2 větší hrsti celých květů měsíčku
sítko na čaj s jemnými oky
čisté kelímky od krému

  1. Květy měsíčku vložíme do menší pánve, nebo kastrolu na rozehřáté sádlo a na slabém plameni necháme 3 minuty orestovat. Stáhneme z plamene a necháme do druhého dne uležet.
  2. Další den obsah pánve pouze ohřejeme a přes sítko pomocí lžíce propasírujeme například do hrníčku.
  3. Aby jsme neměli v masti případné maličké nečistoty, ještě znova přes jemné síto přecedíme s pomocí trychtýře do připravených kelímků od krému.
  4. Necháme na kuchyňské lince vystydnout, uzavřeme a uložíme do lednice. Používáme například na mazání jizev, suché kůže, rozpraskaných pat a podobně.