Smetanové karbanátky s bramborovou kaší

Recept (2 porce)

  • 400g mletého vepřového masa
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • Pepř
  • Sůl
  • 400g brambor varného typu C
  • 40g másla
  • Petrželka
  • Olej na smažení

 

Postup

  1. Mleté maso smícháme s vejce, 60ml smetany, kořením a nasekanou petrželkou.
  2. Vše důkladně promícháme, aspoň 3 minuty, aby se vše krásně spojilo.
  3. Směs necháme 15 minut odpočinout.
  4. Brambory oloupeme a vaříme do měkka v osolené vodě.
  5. Z odpočinuté směsi tvaruje navlhčenenými rukami karbenátky vysoké cca 1,5cm.
  6. Ty vkládáme rovnou do pánve se středně rozpáleným olejem.
  7. Po vložení do pánve do každého karbenátku uděláme ve středu dolíček, aby po smažení nebyl ve středu vyboulený.
  8. Smažíme na středním plameni do lehce zlatova z obou stran.
  9. Poté klademe na plech a vložíme dopéct na 10 minut do trouby předehřáté na 170°C.
  10. Brambory zcedíme, rozšťoucháme a přidáme máslo.
  11. Metlou vymícháme do hladka.
  12. Poté přidáváme horkou smetanu do dosažení požadované hustoty.
  13. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku.