Těstoviny se sýrovou omáčkou s medvědím česnekem a brokolicí

Recept (4 porce):

  • 400g těstovin
  • 200g chedaru
  • 50g parmezánu
  • 300g brokolice
  • 30g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500ml mléka
  • 3 lžičky sušeného medvědího česneku
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • Drcené chilli bez jader nebo kajenský pepř

Postup:

  1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
  2. Jíšku postupně zaléváme mlékem, pomalu, vždy důkladně rozmícháme aby nevznikly hrudky (kdyby Vám i tak vznikly, tak před přidáním sýra rozmixovat tyčovým mixérem).
  3. Necháme cca 30 minut provařit. Často mícháme, aby se omáčka nepřipálila.
  4. Z brokolice vykrojíme horní část růžiček, rozebereme na menší kousky a vaříme 2 minuty v osolené vodě.
  5. Následně zcedíme a dáme zchladit do studené vody.
  6. Těstoviny uvaříme dle návodu.
  7. Do provářené omáčky přidáme sýr a necháme rozpustit.
  8. Omáčku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a sušeným česnekem.
  9. Na závěr přidáme medvědí česnek a drcené chilli.
  10. Těstoviny zcedíme a následně smícháme s omáčkou. Na závěr vmícháme brokolici.
  11. Servírujeme v misce nebo hlubokém talíři.